Waarom natuurboerderij

Natuurbeheer in het Ilperveld en andere bezigheden.

Bij ons boerenbedrijf gaan dier en natuur hand in hand. Er zijn immers geen dieren wanneer er geen natuur is. Het Ilperveld is een kruidenrijk grasland. In het Ilperveld beheren wij zo'n 170 hectare natuurland van Landschap Noord-Holland. Hier lopen onze runderen en schapen en winnen wij voer en strooisel voor de winter. We houden ons actief bezig met weidevogelbeheer en natuurbeheer. De handelingen die wij verrichten gaat in samen spraak met de boswachter van Landschap Noord-Holland. Voor de bemesting van het land wordt geen kunstmest en gif gebruikt. Er wordt met eigen stalmest bemest. Oermicroberen en oergranulaat worden toegevoegd aan de mest. Deze techniek wordt ook gebruikt om stikstof te binden aan de mest waardoor er meetbaar 50 procent minder stikstofuitstoot is. Het maaisel wat niet geschikt is voor de koeien wordt vermaakt tot bokashi. Bokashi is een grondverbeteraar voor de bodem en dringt door tot aan de wortel.

 

Innovatie

Sinds 2020 zijn wij bezig met innoveren van de potstal.

In de potstal produceren de koeien ruige mest. Dit is een mengel van riet uit het veld en poep en plas. We voegen aan dit mengsel micro-organismen en oergesteente granulaat toe. De mest gaat hierdoor fermenteren in plaats van rotten. Hierdoor binden de voedingsstoffen (stikstof) aan je product: de ruige mest! Oergesteente granulaat zijn mineralen die super goed zijn  voor de bodem en bodemleven. Dit mengsel rijden wij uit over het land.

 

Wij boeren in een veenweide gebied. Veen is zuur, maar de bovenste leeflaag moet neutraal zijn en het bodemleven dien je te voeden. Hier werkt de gefermenteerde mest met oergesteente granulaat goed in mee. De bovenlaag wordt door het gesteente (een soort klei) neutraler.  Het zorgt ervoor, net als in de potstal, dat de voedingsstoffen binden aan de bodem. Hierdoor spoelt er dus minder weg en hebben we een optimaal gebruik van onze mest! Ook hebben bodemdieren hierdoor een betere leefmilieu en trekt het dus ook meer diertjes aan zoals de pendelworm om dit nog verse voor-verteerde materiaal op te halen. Bij hun weg naar boven zorgen deze wormen voor een betere doorluchtbaarheid van de bodem en de gangen worden door toekomstige wortels gebruikt.

 

In ons gebied mogen wij geen gebruik maken van kunstmest en drijfmest. Dit om de biodiversiteit niet te schaden. Maar het land heeft wel voeding nodig. Wij merken dat het land super goed reageert op onze ruige mest dat gefermenteerd is. Dit zie je terug in meer gras, bloemen en kruiden.

Op de bodemdiertjes, bloemen en kruiden komen weer meer weidevogels af. Dit zien wij dan ook nu al met een stijgende lijn omhoog gaan.